Mic dejunul este, fără îndoială, cea mai provocatoare masă din ziua noastră. Dacă pentru prânz putem alege dintr-o varietate de preparate prietenoase cu cei mici – macaroane cu brânză, sendvișuri la grătar, supă de tăiței, și chiar câte o gustare de la fast-food – cina a ajuns să fie o rutină bine stabilită. De obicei, servim o proteină, o legumă și o garnitură, sperând că cei mici vor primi o masă echilibrată. De asemenea, avem la îndemână câteva alternative prietenoase cu cei mici – felii de brânză sau șuncă, legume crude tăiate – în cazul în care cineva nu este convins să încerce ce se oferă. Dar micul dejun? Este o adevărată provocare.

Arta unui Mic Dejun Rapid și Gustos

Mic dejunul trebuie să fie rapid și ușor de consumat, având în vedere că, sincer vorbind, suntem mereu pe fugă. În plus, avem patru copii cu vârste și program școlar diferit, așa că rareori suntem toți în același loc simultan. Cu presiunea constantă că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, trebuie să găsim soluții pe placul fiecăruia.

Idei Inspirate de la Bunici

O variantă de succes vine de la bunici, care pregătesc niște vafe de casă minunate, cu fructe subtil ascunse în aluat – căpșuni, afine sau mere – și le congelează pentru noi. Tot ce trebuie să facem este să le punem în prăjitor și să adăugăm puțină Nutella sau sirop. Copiii își iubesc „vafele de la bunici", însă întotdeauna avem nevoie și de alte opțiuni.

Dilema Ovăzului și Preferințele Savuroase

Din păcate, toți cei patru copii ai noștri au refuzat ovăzul, deși ar fi o opțiune atât de simplă, oferind cereale integrale și posibilitatea de a adăuga orice fruct dorit. Băiatul nostru de 7 ani preferă mâncărurile savuroase la micul dejun, așa că am încercat diverse preparate cu ouă. În weekend-uri, este fericit cu ouă jumări sau mini-quiche-uri, dar încercările mele de a le găti în avans pentru săptămână s-au soldat cu eșecuri; devin moi și neapetisante. Ouăle fierte sunt acceptate, dar e dificil să le propunem zilnic. Sendvișurile congelate sunt o opțiune, dar wrap-urile de mic dejun sunt respinse, iar bolurile pentru micul dejun au fost declinate după ce mi-a cerut să scot toate cartofii din ele.

Dulciurile și Compromisurile

Restul copiilor preferă dulcegăriile. Cerealele sunt adesea soluția noastră de compromis, însă trebuie să găsim echilibrul între ce își doresc (cele mai dulci, în culori vii) și ce aș vrea eu să prefere (mai sănătos). Cheerios sunt alegerea ideală de obicei; cineva va mânca soiurile cu afine sau căpșuni, iar mă simt bine pentru că includ cereale integrale și fructe în titlu.

Micuța cea Alintată

Al patrulea copil, fiind mezina, scapă de multe restricții și de multe ori are un fel de „micul dejun liber". Dacă avem Lucky Charms în casă, asta va mânca – dar doar bezelele. Este doar o chestiune de timp până să descopere că se vând și pachete doar cu bezele.

Salvarea: Brioșele de Casă

Cea mai aproape de un mic dejun universal valabil sunt brioșele de casă. Sunt ușor de făcut și modificat în mod sănătos: folosind făină integrală, albușuri de ou și incluziuni de ovăz rulat sau semințe de in. În plus, îmi plac foarte mult brioșele, iar gusturile mele ca adult nu s-au schimbat prea mult de când eram copil. Așadar, dacă mie îmi place un aliment, probabil că și copiilor le va plăcea.

Concluzie

Desigur, ar fi minunat să avem voința de a ne trezi mai devreme și a găti un mic dejun complet, ca la cină. Dar reușim să supraviețuim fiecărei dimineți, iar toată lumea mănâncă ceva, așa că pentru moment, considerăm că am găsit un echilibru câștigător.


Alina Neagu

Alina Neagu este jurnalistă și blogger de lifestyle, pasionată de dinamica relațiilor de familie și echilibrul emoțional în viața de zi cu zi. Cu o abordare sinceră și caldă, Alina scrie despre provocările și frumusețea vieții în familie, oferind idei de activități, rutine sănătoase și moduri de a întări legăturile între părinți și copii.