Descoperirea faptului că voi deveni tată a declanșat în mine o mulțime de emoții, printre care și entuziasmul de a retrăi momentele lipsite de griji din copilărie alături de fiica mea. Rememorez cu drag propria copilărie, plină de bucurie și creativitate, construind castele, întrecându-mă cu mașinuțele și escaladând mobilierul, pentru că podeaua era din "lavă" - o fantezie uimitor de universală. Abia după ce am devenit părinte am realizat cât de fundamentală este joaca în dezvoltarea timpurie a copiilor.
În general, copiii își petrec aproximativ 20% din timp jucându-se, iar procentul acesta poate fi chiar mai mare dacă luăm în calcul joaca neoficială în mașină, cadă sau căruciorul de cumpărături. În tot acest timp, ei învață abilități esențiale precum rezolvarea problemelor, abilități motorii, gândirea creativă, înțelegerea cauzei și efectului și abilitățile sociale și de comunicare. Joaca începe foarte devreme. Chiar și bebelușii explorează prin mișcări ale corpului, apoi încep să prindă, să scape sau să molfăie obiecte, și chiar din cea de-a doua lună de viață privesc îngrijitorii în ochi, schimbând zâmbete și gângureli. Aceste activități sunt baza pentru învățarea mai avansată.
La fel cum există numeroase tipuri de jucării pentru copii, așa există și multe modalități de a categoriza lumea jocului. Probabil că deja cunoști etapele jocului, care progresează de la naștere până la cinci ani, dar există și o gamă variată de tipuri de joc pentru copiii cu vârste între 18 luni și 3 ani. Haideți să descoperim împreună cinci tipuri principale de joacă și de ce sunt ele importante, plus câteva sfaturi despre cum să le încurajezi (împreună cu recomandări de jucării).
1. Joaca Fizică
Activitățile care implică mișcarea corpului, precum alergatul, săritul sau "joaca de-a prinselea", se încadrează în această categorie. Această formă de joacă dezvoltă forța musculară, coordonarea și abilitățile motorii grosiere. În plus, oferă copiilor o pauză binevenită de la sarcinile cognitive intense, ajutându-i să consume energia oferită de orice copil explorator.
2. Joaca Constructivă
De fiecare dată când copilul tău devine un mic arhitect, construind turnuri sau poduri complexe, el practică joaca constructivă. Acest tip de joc cultivă rezolvarea problemelor, creativitatea, logica și abilitățile de planificare, ajutând de asemenea la dezvoltarea abilităților motorii fine. Încurajează-l să devină un constructor cu blocuri colorate și seturi care se pot combina și asocia liber.
3. Joaca de Limbaj
Un fapt interesant este că gânguritul și imitarea sunetelor sunt modalități prin care bebelușii învață limbajul prin joacă. Pe măsură ce cresc, acest lucru evoluează în povestire. Inițial, acest lucru poate arăta ca identificarea literelor sau inventarea unor cuvinte amuzante pentru obiecte. Discuțiile cu copilul, citirea cărților și oferirea de jucării care susțin formarea cuvintelor sunt modalități excelente de a promova joaca de limbaj.
4. Joaca Imaginativă
Joaca imaginativă, cunoscută și ca fantezie sau joc de rol, acoperă toate activitățile imaginare, cum ar fi punerea unui ursuleț la culcare sau utilizarea unei perii ca telefon. De la simpla distracție la evadarea din cotidian, acest tip de joacă ajută copiii să înțeleagă lumea și oamenii din ea, practicând și, uneori, încălcând roluri, reguli și norme. Orice jucărie poate fi folosită aici, însă introducerea de personaje și scene poate stimula și mai mult imaginația copilului.
5. Joaca Exploratorie
Joaca exploratorie este despre dorința nativă de a învăța. Când copiii privesc curioși natura, trec printr-un tunel de joacă sau explorează sertarele din casă, ei absorb texturi, arome, sunete și culori noi. Permițându-le să exploreze lumea, le oferi spațiu pentru a se îndrăgosti de învățătură și pentru a-și lărgi orizonturile.
Prin cultivarea acestor tipuri de joacă, nu doar că oferi copilului tău un start excelent în viață, dar îți oferi și ție însuți șansa de a retrăi magia copilăriei, reflectând bucuria și curiozitatea cu care ai privit lumea în anii tăi de început. Nu uita, regula cea mai importantă în toate aceste tipuri de activități este să te distrezi!